Vores Cocktails

Liquorish Dream

Denne cocktail er noget helt specielt for os hos FaBar. Denne drink blev opfundet på en af de første jobs Christian, stifteren af FaBar, var blevet hyret til. Til et bryllupsarrangement hvor gæsterne var glade og i dansehumør blev spændende cocktails efterspurgt af gæsterne og på trods af et mangelfuldt indkøb kreerede han en cocktail af ingredienser der var at finde i køkkenskabene på venuet. Så med en pakke lakridspiber, en morter, en shaker og nogle jordbær blev Liquorish Dream født. Cocktailens, nu forfinede, opskrift består i dag af; lys rom, lakridssirup, sukkersirup, friskpresset limesaft, jordbærpuré og en lakridspibe som garnish.

Gin & Tonic

Denne ikoniske drink stammer oprindeligt fra Indien, hvor de udstationerede britiske soldater drak tonic præventivt mod sygdommen malaria. Drinken er en sikker vinder i ethvert selvskab, da den med sine to ingredienser, som fremgår i navnet, blander bittert med bitter hvilket i dette tilfælde bare VIRKER!

Dark 'n' Stormy

Mens historien om denne cocktail’s navn både er dark og stormy, kaldes den ifølge International Bartender’s Association Dark ’N’ Stormy med to apostroffer, på trods af gentagne trusler med søgsmål fra The Gosling Brothers, der hævder at have opfundet Moscow Mule riff’et i Bermuda kort efter 1. Verdenskrig, holder de altså fast i de to apostroffer. Cocktailen laves med mørk rom, gingerbeer, hjemmekogt sukkersirup, friskpresset limesaft og et skvæt Angosturabitter. Det giver en helt speciel smagsoplevelse.

Bee's Knees

Denne meget underkendte cocktail blev serveret i USA under spiritusforbuddet fra 1920 til 1933. På grund af dette forbud begyndte destilleringen af spritsorter at foregå i hjemmet. Bathtub-gin, som blev et fænomen da at ginnen blev fremstillet i badekaret, havde dog en meget harsk og kraftig smag og derfor var sukker i dette tilfælde ikke nok til at blødgøre ginnens smag. Man brugte derfor honning i stedet for. Cocktailen er lavet på gin, friskpresset citronsaft og akaciehonning og giver en meget lækker frisk og naturlig smag.

Daiquiry

Den klassiske Daiquiry som der efterhånden er lavet flere spin-off’s og riff’s på end Paradise Hotel, er en af de mest simple cocktails i verden, – men nogle gange er det bare sådan, at ’less is more’. Historien går på, at en britisk mineingeniør tilbage i 1898 løb tør for gin under sit forretningsbesøg på Cuba og derfor eksperimenterede med den lokale rom. Blandingen af rom, sukker og friskpresset limesaft var i sig selv intet gennembrud, da blandingen var blevet brugt på fragtskibe fordi limesaft eftersigende modvirker skørbug, men det, at Mr. Jennings Cox rysten sammensætningen med is og derved opnåede en friskende og behagelig konsistens var et gennembrug i cocktailverdenen.

Margarita

Margarita’en, som i decemberudgaven af det amerikanske livsstilsmagasin Esquire fra 1953 blev kåret til månedens drink, blev endnu mere populær da Jimmy Buffet skrev en sang om den: “Margaritaville”. En ikke særlig optimistisk sang der handlede om, hvordan Margarita’en for ham var et middel til virkelighedsflugt fra hans ellers trængte hverdag. Drinken består af; tequila, cointreau, friskpresset limesaft og agavenektar-sirup og serveres ofte med salt på glaskanten for at give et særligt pust af friskhed trods dens styrke.

Sidecar

Ifølge historiebøgerne blev en amerikansk kaptajn, som var udstationeret i Paris under Første Verdenskrig, ofte kørt til en lille bar på en motorcykel med en sidevogn. Her bestilte han altid en cocktail lavet på cognac, appelsinlikør og citronsaft. Dagen i dags, lidt opdaterede version, lyder på; cognac (i nogle tilfælde Hennesy), cointreau, friskpresset limesaft, sukkersirup.

Whiskey Sour

Cocktailen Whiskey Sour forklarer sig selv i navnet. En whiskeybaseret cocktail af arten sour. Sour er en art af cocktails, hvor surt og sødt er shaket sammen med en spritsort og ofte æggehvider for at danne et lag skum i toppen når cocktailen serveres. Cocktailen stammer fra USA i midten af 1800-tallet som en riff af en Brandy Sour som har mere eller mindre samme konstruktion blot med brandy i stedet for bourbon. Cocktailen er efterhånden blevet en favorit hos mange fordi den er så afbalanceret. Cocktailen ses nærmere som en snack da fyldigheden af skummet fra æggehviderne forkæler dine smagsløg og har en dejlig luftig tekstur. Cocktailen laves af: bourbon, friskpresset citronsaft, sukkersirup, æggehvider og et skvæt angosturabitter.

Tom Collins

Den relativt simple cocktail har sine rødder fastgroet på Limmer’s Hotel i London hvor bartenderen John Collins Stod bag baren og blev den oprindelige kreatør af cocktailen. Det sige, at den oprindeligt blev udviklet fra en ginpunch der var blevet serveret siden 1814 på Limmer’s hotel. Her brugte man Old Tom Gin som er herfra navnet Tom Collins udspringer. Cocktailen er blevet en efterspurgt favorit da gode ting mange gange er relativt simpelt. Cocktailen er lavet af; gin, friskpresset citronsaft, sukkersirup og danskvand.

Caipirinha

Man kender ikke meget til historien om caipirinha’en, som i dag er Brasiliens nationaldrink. Det siges dog at caipirinha’en, som vi kender den i dag, stammer fra Piracicabaregionen i staten São Paulo omkring 1900-tallet, hvor den var som en lokal drink der blev brugt til sammenkomster af højere standard for landejende bønner, for at fremvise resultatet af en stærk forbedring af sukkerrørvækst. Cocktailen er lavet på; Cachaca rom, som i øvrigt laves på sukkerrør, friskpresset limesaft, sukkersirup og naturligvis rørsukker.

Piña Colada

En af guldklumperne fra Tiki-kulturens cocktailverden. Den tidligste beretning om den velkendte cocktail stammer fra det 19. århundrede hvor den puertoricanske pirat Roberto Confresí gav sin besætning en læskedrik, eller cocktail om man vil, der indeholdt lys rom, ananas, og kokosnød. I dag ser opskriften lidt anderledes ud. For at give en mere fyldig, sød og naturligt velsmagende cocktailoplevelse, er den er i dag lavet på; lys rom, mørk rom, kokossirup, friskpresset citronsaft, ananasjuice, og vaniljeis.

Espresso Martini

Der er mange der i cocktailens historie har hævdet at de har opfundet den kaffebaserede ‘falske’ martini, men én historie går igen og igen. I slut 1980’erne blev bartenderen på Freds Club i London, Dick Bradsell, af en ung kvinde spurgt om en cocktail der ville “Wake me up, and then fuck me up” og deraf blev cocktailen født. Cocktailen er siden er gået hen og er blevet en favorit efter et godt måltid. I 1980’erne var vodka det helt store i London og derfor laves cocktailen i dag af; Vodka, Kahlua, sukkersirup og et dobbelt shot af espresso.

Old Fashioned

James E. Pepper som var bartender og anderkendt ‘bourbon aristokrat’ siges at være manden bag  cocktailen Old Fashioned. Ifølge historikerne opfandt han den tids- og kærlighedskrævende cocktail i Louisville før han tog opskriften med sig til Waldorf-Astoria Hotel bar i New York City.  Efter sigende er det her, cocktailen blev anderkendt. I 1870’erne da mange nye cocktails fandt vej til cocktailbarer verden over, begyndte entusiaster at modsætte sig udviklingen, de ville have cocktails på gammeldags manér, uden fancy barudstyr, mærkelig frugt eller vulgær rysten. Man bad derfor efter en Old Fashioned cocktail. I dag er cocktailen lavet på; appelsin, ahornsirup, angosturabitter, orange bitters, og bourbon.

Amaretto Sour

Mange mener at Amaretto Sour’en blev kreeret i 1970’ernes USA, da de italienske spritproducenter forsøgte at komme ind på det amerikanske marked dengang. Og det lykkedes til en vis grad. Italienske spritter og likører bar præg af bitterhed hvilket var lidt af en omvæltning for amerikanerne der ellers godt kunne lide deres cocktails søde. Det lykkedes dog for italienerne at komme ind på markedet, og deraf udsprang Amaretto Sour som, ligesom en Whiskey Sour er, surt, sødt, stærkt og godt. Mandellikøren Amaretto bruges i denne cocktail sammen med; friskpresset citronsaft, sukkersirup, æggehvider og appelsinskal.

Moscow Mule

Moscow Mule blev født i New York i 1941 i Little Moscow på Manhatten, på et hotel der hedder Chatham Hotel. Parallelt med cocktailens fødsel blev Jack Morgan’s Gingerbeer, Cock ’n’ Bull, sat på hylderne. Siden er spin-offs, eller riffs om man vil, blevet lavet for at matche denne lækre, sprøde og krydrede cocktail. Cocktailen er lavet på; vodka, friskpresset limesaft, gingerbeer og i nogle tilfælde angosturabitter.